World of Warcraft Mythic race

Voor de eerste keer in de geschiedenis van World of Warcraft keken we met zijn allen met spanning naar de game. In game events? Nee. Launch van een nieuwe expansie? Soort van. Het gaat voornamelijk over powerhouse guild 'Method' die hun voortgang in de donkere hallen van Uldir streamde totdat de bloedworm G'huun op de zwaarste moeilijkheidsgraad ten onder ging. Uiteindelijk versloegen ze zelfs 'Ninja' in viewers.

De reden dat we erover spreken is omdat zoiets nog nooit is gebeurd en dus een risico voor Method. Door hun vooruitgang te streamen konden andere guilds zien wat de strategiën waren van de sterkste guild in de wereld. Zij domineerden de vorige expansie (Legion) in elk van de raids. Toch leek deze stap misschien wat te ver. Er komt heel wat bij kijken om een stream op te zetten en de spelers moesten ook zoveel mogelijk oefenen voor de race. Dit door de lichtere moeilijkheidsgraad (Heroic genaamd) zo perfect mogelijk te verslaan.

Strategiën afkijken

Wanneer werd aangekondigd dat servers in de Verenigde Staten de eerste opening kreeg voor de raid en Europa pas 12 uur daarna had Europa en dus ook Method al een heuse achterstand. Zo kon Method wel de eerste delen van de raid strategieën kopiëren van hun Amerikaanse collega's. Voor de volgende ging iedereen naar hun kijken en ondanks de initiële achterstand konden ze midweg de raid afklokken op een derde plaats terwijl ze een hoog kijkersaantal behielden.

Wanneer Method dan plots tegen het einde aan de eerste plek overnam van Limit begon het hek helemaal van de dam te gaan. Limit hield er wel een goeie strategie op na om snel die eerste plaats terug over te nemen. Ze gebruiken Vantus runes, wat speciale items zijn waardoor je minder schade krijgt van 1 baas in een raid. Maar de runes zijn erg duur en je kan ze maar op één baas gebruiken per week. Dus na de snelle kill op de voorlaatste baas was het iets meer zwoegen voor Limit. Dat is waar Method dezelfde strategie voor had gehouden. de bloedworm die telde als eindbaas van de raid werd het doelwit voor de Vantus runes van Method en na enkele dagen was het moment dan eindelijk daar.

Meer kijkers dan Ninja

Deze race live uitzenden was een schot in de roos want duizenden mensen keken mee met Method en hun gevechten tegen sterke monsters. Op een gegeven moment keken er voor een uur lang gemiddeld meer dan 200 000 mensen naar Method's gevecht tegen G'huun. Ook werd de guild leader 'Sco' tijdens de Uldir Mythic race meer en langer bekeken dan Twitch en Fortnite fenomeen Ninja. Door het aantrekken van sponsors voor deze campagne begon verdiende de organisatie ook bakken geld. Een World of Warcraft nieuwskanaal verkondigde het als: "Naast alle kills, harten en gear heeft Method ook al het geld in de wereld. Er is geen geld meer want Method heeft het allemaal." Uiteraard als ironische boodschap bedoeld maar de uitkomst van de race heeft wel gevolgen.

Andere guilds willen wellicht ook wel extra sponsoring en kijkers voor het snel neerhalen van Mytische bazen in de volgende raid. Dus het zal interessant worden wat er zal gebeuren bij het openen van de volgende raid. Zullen we meer guilds zien die streamen? Of is dit een trend die weggaat tegen het einde van de expansie? Volgens ons niet. Het is positief om eens een andere game het goed te zien doen op Twitch.

Heel duidelijk te zien hoe de views voor Method een enorme piek kende tijdens de gestreamde Mythic race