Welke held speel jij best in een MOBA?

Er zijn veel plekken die zeggen wat je rol in een MOBA of Multiplayer Online Battle Arena over jou zegt. Toch beginnen sommige mensen pas met het spelen ervan, dus kennen zij hun positie minder goed dan zichzelf. Misschien is het nuttig om eens te kijken welke rol goed bij je past als je net begint met het spelen van MOBA, gebaseerd op jouw persoonlijkheid.
Er zijn veel MOBA’s, de bekendste is wellicht League of Legends maar Dota2, Paragons, Heroes of The Storm, Battlerite, Awesomenauts en ja zelfs bepaalde stukken van Overwatch werken op hetzelfde principe. Het heet misschien anders maar de basis blijft bruiser, tank, mage, assassin, marksman en support. Voor iedereen wat wils, dat garanderen we je.

Bruiser

De melee (korte afstand) speler die graag schade doet. Denkt vaak dat de held goed is in alles en daar schuilt het gevaar.
Als je over veel zelfvertrouwen bezit is dit de soort held voor jou. Je houdt ervan om in het gezicht van anderen te zitten en ze blijven lastig te vallen. Er zit ergens een bullebak in jou maar je hebt hem gelukkig niet eruit gelaten. Als je dan toch door de vijanden aangepakt wordt is het de schuld van het team omdat ze niet rond je speelden. De bruiser vraagt een goeie dosis eigendunk en een tikkeltje gekheid om durven te gaan voor die 1v1 kills.
Pas op! Als je beter wil worden in deze rol moet je goed weten waar je teammates zijn en duidelijk maken wanneer je iets gaat proberen. Als ze je dan flamen heb je hen tenminste gewaarschuwd.

Darius is één van de meest geliefde bruisers uit League of Legends.

Tank

De melee speler die zijn team beschermt. Het doden van de onmiddellijke vijand is niet doel nummer 1. Willen dat het team wint, niet noodzakelijk het ego, wel daarentegen.
Tank spelers zijn best sociale mensen die volledig oké zijn met een beetje stilte. Als er iemand zou gepest worden ben jij degene die inspringt of een berichtje achterlaat in steun voor de gepeste collega. Het spelen van een tank vergt een grote dosis geduld en optimisme.
Pas op! Tank spelers hebben twee grote gebreken: te veel respect voor de vijand en voelen onoverwinnelijk te zijn. Zorg ervoor dat je directe vijand schrik krijgt van je door wat directe schade te geven. Meestal verwachten ze dat niet van je, dit kan je team veel helpen. Maar let wel op dat ondanks je veel harnas en levenspunten hebt je niet denkt dat niemand je kan verslaan. Het duurt misschien langer bij een tank maar de meeste dingen doen evenveel pijn aan jou als aan iemand anders.

Rampage uit Paragon is een goed voorbeeld van een tank, moeilijk dood te krijgen maar heel zwakke aanvallen.

Mage

De speler die met sterke magie zijn vijanden opblaast. De grote vloek van bruisers en met enorm veel carrypotentieel.
Mages zijn mensen met een machtsvacuüm in hun leven. Meestal ook meer teruggetrokken en voorzichtige mensen in het echte leven die genieten van iets fantasierijks als de magie die dat vacuüm vult. Hun leven is meestal goed in orde, heel gestructureerd en ze maken planningen. Ze gebruiken magie tot de laatste druppel zodat ze, meestal op de meest vreemde momenten, plots zonder magische kracht staan. Wanneer de magiër op een belangrijke positie gespeeld wordt zijn het ook meestal mensen die zichzelf redelijk belangrijk vinden. En ja, dan gaan de vorige statements nog steeds op.
Pas op! Je echte leven is heel anders dan het spel, uiteraard, maar je moet niet gaan doen of het compleet het tegenovergestelde is. Je bent niet alleen, het is niet de bedoeling dat je alles alleen probeert te winnen. En schuil achter je tank, niemand houdt van een mage die sterft zonder reden.

Jaina Proudmoore is niet alleen een sterke mage in World of Warcraft maar ook een sterke mage in de MOBA Heroes of the Storm.

Assassin

Assassin helden zorgen ervoor dat er een grote bedreiging weggeveegd wordt in enkele seconden. Minder het type held die het spel wint maar hij of zij draagt er enorm toe bij.
Je zou zeggen dat assassin spelers geniepige mensen zijn, en hoewel dat een voordeel kan zijn zijn het voornamelijk gewoon asociale mensen. Niks mis mee, maar ze gaan liever direct contact met mensen, ook vrienden uit de weg. Het sterke maar stille type zit daar zeker bij. Weinig zeggen over communicatie maar wel graag de complimenten ontvangen na een mooie kill.
Pas op! Als je assassin speelt is het altijd belangrijk om een ontsnappingsplan te hebben. Of gewoon al een plan. Denk na over drie dingen: ‘Hoe bereik ik het doelwit?’, ‘Wat als ik de kill niet haal?’ en ‘Hoe geraak ik hier veilig terug uit?’ Deze drie vragen zijn toepasselijk op alle soorten van assassins blijkt uit ons research.

Anti - Mage uit Dota 2 heeft een heel duidelijke naam.

Marksman

De grootste bedreiging in elk spel voor elke speler is de marksman. Ze weten het, jij weet het, iedereen weet het en toch denken ze onmogelijk veel levenspunten te hebben.
Marksmen zijn mensen met weinig verantwoordelijkheidszin. Hun afwas staat op de keuken gedurende de hele week en ze ruimen nooit eens iets deftig op. Ze voelen zich te belangrijk om deze dingen te doen omdat zij hun tijd daar niet aan willen spenderen, ze hebben betere dingen te doen. Daarna twee uur scrollen door facebook en twitter.
Pas op! Geen idee waarom we dit nog blijven zeggen, maar… Speel veilig! Zorg dat er altijd een veilige plek in de buurt is en werk samen met je team.

Medusa is in de MOBA Smite een marksman/woman

Support

De onbezongen helden van elk gevecht die de juiste beslissingen nemen voor het goede van het team ook al moeten ze er vaak zelf voor sterven.
Er zijn eigenlijk twee soorten support spelers: De eerste soort zijn sterke mensen die weten wat ze doen en waarom ze het doen. De mama’s en papa’s van de groep in het uitgaansleven, ze zorgen dat iedereen plezier heeft en proberen iedereen heelhuids terug thuis te krijgen. Aan deze mensen kan je je leven toevertrouwen. De tweede soort zijn de twijfelaars. De mensen die tegen je zeggen dat jij mag kiezen maar als je dan kiest is het niet goed. Of ze twijfelen om andere mensen meer plezier te gunnen dan hunzelf, ook al zijn ze daarom niet goed in deze rol.
Pas op! Sterven voor de glorie van anderen klinkt heel heroisch maar het zou nog beter zijn als je blijft leven in dat geval. Niet ingaan als je al op weinig levenspunten staat en als je kan ontsnappen, ontsnap zodat je je team zo snel mogelijk weer kan bijstaan.

Lucio is een gekende support uit Overwatch.

Voor de meer ervaren speler, als deze zaken niet 100% overeenkomen met jouw realiteit kan dit wel verklaren waarom je vastzit in Gold of lager. Anders ben je de uitzondering die de regel bevestigt.