Top lane warding guide

Dat wards belangrijk zijn in League of Legends wisten we allemaal al maar waar plaats je deze wards? Door middel van wards verkrijg je map control en zal het makkelijker zijn om objectives te securen zonder dat je dood gaat. Hieronder vind je per lane een uitgebreide warding guide voor de top lane:

Early game warding

Top lane is meestal de eerste lane die gegankt wordt doordat meeste junglers beginnen met de buff aan de kant van hun AD-carry, dit zorgt ervoor dat de jungler zijn laatste camp van zijn jungle dichtbij de top lane is.
Verder speel je als top laner meestal heel de early game alleen waardoor het toch handig is als je de ganks van de enemy jungler denied door goede vision.

De belangrijkste tip voor je vision game te verbeteren is: koop Control wards…. De naam zegt het zelf je controleert dat deel van de map waar deze ward staat. Reken dus niet enkel op je Warding Totem of Farsight en zorg ervoor dat je steeds 2 Control wards hebt zitten!

Blue side - early game warding

Op de volgende afbeelding vind je de key positions om wards te plaatsen maar deze positions verschillen van situatie tot situatie:

Rood #1: is een ward die je moet zetten als de enemy top laner zijn lane in pusht.
Rood #2: is als jij aan het pushen bent.
→ Op deze posities zet je dus best een Control ward.

De groene bolletjes zijn situational wards, we overlopen ook even wanneer we deze best plaatsen:

Groen #1: Deze ward plaats je best rond 1:30 zodat jouw jungler niet wordt geïnvade, hierdoor zal je jungler zijn Blue buff niet missen en kan hij jou makkelijk ganken!

Groen #2: deze ward plaats je best als de enemy top laner je volledig onder turret aan het pushen is, hierdoor maakt je elke gank van de enemy jungler via tribush onmogelijk.

Groen #3-4: deze wards plaats je vooral om te voorkomen dat de enemy top laner je kan outplayen in de bushes. Sta je bv. tegen een Rengar dan hou je deze bushes toch best warded!

Groen #5: Is een risky deep ward maar je haalt hier zoveel informatie uit. Door deze wards weet je perfect waar de enemy jungler zich bevindt en kan je een invade plannen samen met je jungler of hem waarschuwen zodat hij kan counterganken.

Red side - early game warding

De red side early game warding is exact hetzelfde als blue side maar in spiegelbeeld. We overlopen deze wards toch ook even:

Rood #1: Plaats deze wards als je wordt in gepushed door de enemy top laner. Deze ward zorgt er ook voor dat de enemy jungler jouw jungle niet kan invaden via top lane.
Rood #2: Als je hard aan het pushen bent op top lane plaats je best hier een ward.
→ Op deze posities zet je dus best een Control ward.

Groen #1: Deze ward plaats je beste rond 1:30 zodat jouw jungler niet wordt geïnvade, hierdoor zal je jungler zijn Red buff niet missen en kan hij jou makkelijk ganken!

Groen #2-3: deze wards plaats je vooral om te voorkomen dat de enemy top laner je kan outplayen in de bushes. Sta je bv. tegen een Rengar dan hou je deze bushes toch best warded!

Groen #4: deze ward plaats je best al de enemy top laner je volledig onder turret aan het pushen is, hierdoor maakt je elke gank van de enemy jungler via tribush onmogelijk.

Groen #5: Is een risky deep ward maar je haalt hier zoveel informatie uit. Door deze wards weet je perfect waar de enemy jungler zich bevindt en kan je een invade plannen samen met je jungler of hem waarschuwen zodat hij kan counterganken.

Rift Scuttler

De laatste ‘ward’ die je kan zetten is Rift Scuttler, hierdoor zal je vision control hebben over de river waardoor de enemy jungler niet kan invaden/ganken en de enemy mid laner niet kan roamen naar de top lane.


Mid / late game warding

Mid/ late game warding is natuurlijk een pak ingewikkelder omdat turrets verdwijnen, laning phase is over dus spelers roamen veel,... .
Daarom vatten we hier de beste posities om de topside van de map te warden even samen!

Blue side - mid / late game

De rode bolletjes zijn voor aggressive warding, als je dus vision control wil verkrijgen in de enemy jungle zodat je de top inner turrets van de enemy op een veilig manier kan neerhalen.
Als je op rood #1 of 2 een control ward kan plaatsen dan ben je steeds zeker dat je veilig kan pushen. Een Control ward op rood #2 zal je goede vision geven in de enemy jungle en doordat deze bush minder snel gecheckt wordt, zal je Control ward dus ook langer overleven!

De blauwe bolletjes geven de defensive wards weer die je kan neerzetten zodat je jungle niet wordt geïnvade en de baron niet wordt gepakt door het enemy team. Deze wards zorgen er ook voor dat het enemy team moeilijker de top inner turrets kunnen neerhalen!

De groene bolletjes zijn situational wards, als je bv. De Baron Nashor wil securen dan ward je ook best het bushje naast de Raptors (aka chickens), samen met een Control ward op rood #2 en een ward op rood #1 zal het onmogelijk zijn voor het enemy om ongezien tot aan de Baron te geraken.

Red side - mid/late game

Hetzelfde voor de red side. Rode bolletjes geven de aggressive wards weer die je moet neerzetten om de top inner turrets van de enemy veilig te kunnen pushen en ze geven je vision control over de Baron/Herald.

De blauwe bolletjes zijn de defensive wards die je kan plaatsen om te voorkomen dat de enemy jouw inner turrets probeert te pushen, als je vision control hebt op deze plaatsen dan kan je de enemy makkelijk verrassen als die net iets te diep aan het pushen zijn.

De groene bolletjes zijn situational wards. Deze kan je terug gebruiken om op een veilige manier de Baron te securen of om te split pushen. Plaats een control ward op rood #1, een ward in de bush net boven volgens wolves en net naast blue. Nu kan je ongestoord de Baron nemen met je team!

Zoals je dus kan zien warding is net iets meer dan wards neerzetten op random plaatsen, er zit een complexe tactiek achter! In de komende weken zal warding per lane in beeld worden gebracht.
….And remember kids wards keep you safe and you should always have protection!