6 tips om tilt-proof te worden!

Een goede mindset is altijd een van de belangrijkste redenen geweest om te ‘improven’ en te winnen in de gaming scene. Je zou denken dat individuele skill en in-game kennis de meest belangrijke factoren zijn, maar dat is eenvoudigweg niet het geval. In videogames is een spelers mindset alles en vaak het verschil tussen overwinning en nederlaag. En we hebben het allemaal wel eens meegemaakt. Een vreselijke toplaner die na nog geen 10 minuten 0-3 staat, een teammate die een aerial mist , een squad member die je building neerhaalt of je Mercy die je niet ‘healed’... . Het overkomt ons allemaal, maar hoe blijf je in godsnaam rustig in zulke situaties? Geen zorgen. Na het lezen van dit artikel weet je hoe je moet omgaan met tilt!

Waarom is het belangrijk om tilt-proof te zijn?

  • De eerste en meest voor de hand liggende reden, is dat het je de beste kans geeft op meer overwinningen.

  • De tweede reden is je veerkracht die in moeilijkheden met teamgenoten, slechte games en slechte situaties verhoogt. Uiteindelijk, stelt het je in staat om een dikkere huid te hebben wanneer situaties steeds slechter worden. Het leert je om kritiek van teamgenoten vaker te negeren en te accepteren dat sommige losses niet binnen je controle zijn.

  • Tot slot is een sterke mentaliteit in het algemeen nuttig in het leven. In staat zijn om op een gezonde manier te reageren op stress, moeilijkheden... is van cruciaal belang.

Tip 1

Blijf rustig! You don’t say? Hoor ik je al denken. Toch is het belangrijk om er bij stil te staan dat rustig blijven hier de sleutel is. Hoe rustiger je bent, hoe moeilijker het is om je te doen tilten, en hoe makkelijker het is om te zien wanneer je begint te tilten. Zelfs al speel je samen met trolls, intentional feeders of own-goal scorers, blijf zo rustig als je kan. Victory is altijd mogelijk, zelfs wanneer je geconfronteerd wordt met onmogelijke kansen. Je weet tenslotte niet wat in het vijandig team aan het gebeuren is. Misschien is een van hun spelers aan het tilten en iedereen aan het flamen waardoor het enemy team focus verliest. Of misschien gaat een speler uit het vijandig team afk binnen 5 minuten of… . Je ziet waar ik naartoe wil, in elke game is er kans op een ongelooflijke comeback met een waanzinnige overwinning. Als je rustig kunt blijven, en altijd je hoop houdt, kun je geweldige dingen bereiken. En dat geldt evenzeer voor het leven als voor videogames.

Tip 2

Zie elke game als een opportuniteit om beter te worden en bij te leren. Uiteraard is het je doel om elke game te winnen, maar het mag niet je ‘main’ focus zijn. Als je enkel focust op het winnen zal je vaak tilted zijn door mistakes van teammates of mogelijks van jezelf. Met de wil en ambitie om beter te worden zal je daarentegen minder snel tilten. Dat komt omdat je nu meer focust op je eigen plays en mistakes, en niet zozeer op die van je teammates. Je leert ook meer uit games waar je bij wijze van spreken keihard op je bek bent gegaan, in tegenstelling tot games waar je met de vingers in de neus bent gewonnen. En begrijp me niet verkeerd, je wilt natuurlijk nog steeds winnen! Maar met een mindset gefocust op ‘improving’ is elke game, of je nu wint of verliest, een stap in de goede richting.

Tip 3

Als je weet dat je gemakkelijk tilt, begin dan niet meteen een volgende game als je net verloren hebt. Je wilt niet nog meer verliezen, right? Neem een pauze van zeker 20 minuten en probeer iets te vinden dat je helpt om rustig te blijven. Kijk bijvoorbeeld een episode van je favoriete tv-show of luister simpelweg wat muziek waar je blij van wordt. Het punt is, vergeet het spel voor heel even en focus je aandacht op iets anders. Speel pas je volgende game als je terug 100% klaar bent om iedereen kapot te maken.

Tip 4

Ben jij een tilter? Dan is het een goed idee om aan het begin van de game iedereen te muten. Breng je team hier wel steeds van op de hoogte: “I’ll mute everyone, good game and don’t tilt” zoiets dergelijks volstaat. Nu zie of hoor je al de haatberichten van je team niet meer, die er mogelijks wel zijn, en ervoor kunnen zorgen dat je gaat tilten en focus verliest door te typen of spreken. Andersom geldt het ook, geef zo min mogelijk kritiek op anderen (in chat). Zelfs door iets eenvoudig te typen als “?” of “waarom” kan je je team doen tilten of zelfs ragequitten.

Tip 5

Straal positiviteit uit. Het komt niet veel voor in videogames dat mensen elkaar complimenteren, toch is het een effectieve manier om jezelf en je teammates niet te doen tilten. Telkens wanneer een teamgenoot iets goed doet, moet je hem of haar complimenteren met het feit dat het een goede play was. Zelfs als je gewoon ‘gj’ typt of zegt, stimuleer je een positieve mindset voor jou en je allies. Ook zorg je ervoor dat je teamgenoten meer zelfvertrouwen hebben en beter in team zullen spelen.

Tip 6

Een totaal andere manier om te beseffen dat tilt niet oké is en je het wilt afleren, is door uren aan een stuk te blijven doorspelen als je al tilted bent, totdat je op het punt bent gekomen dat je jouw keyboard tegen de muur smakt of je muis/console in je scherm gooit. Een dure, maar doeltreffende manier om tot besef te komen.


PS: Ben je klaar om er tilt-proof tegenaan te gaan? Op Kayzr kan je dagelijks toernooien spelen van je favoriete games én er iets mee verdienen.