Interview met dé revelatie van de Kayzr League

En toen waren ze nog met vier...

We zagen deze Kayzr League heel wat teams de revue passeren. Sommigen gaven door verplichtingen in de privésfeer op, andere teams werden genadeloos uitgeschakeld... Maar een paar contenders waren de hele rit van de partij. We zagen een spannende eerste split met als kers op de taart de midseason finals op FACTS. Nu ook de tweede split voorbij is kijken we uit naar het hoogtepunt van de league: de grote Rocket League finales in het Arcade Gaming Hotel te Amsterdam!

De vier teams die hier gaan strijden voor de prijzenpot van €2400,- zijn bekend. mCon Esports neemt weinig verrassend de eerste plaats in: ze speelden consistent op alle vlakken en domineerden doorheen het hele toernooi. QByte worstelde met zichzelf in de tweede split maar claimt nu ook de derde plaats dankzij twee broodnodige overwinningen tijdens de superspeeldag. Op de vierde plaats zien we Viqsisbad, een nieuwkomer die onmiddellijk zijn stempel op de Kayzr league drukte met hun sterk offensief gameplan.

Maar dé verrassing komt uit de hoek van de Seagulls. Dankzij een comeback vanjewelste bekleden ze terecht en trots de tweede plaats. In het begin van de Kayzr League wisten ze slechts eenmaal te winnen en leken ze afgeschreven. Ze plaatsten zich toch opnieuw voor split nummer twee en konden het nu wél waarmaken, ze wonnen vier van de vijf wedstrijden. Alleen tegen grootmacht mCon moesten ze het onderspit delven. Wij waren heel benieuwd naar het verhaal van dit team en kregen de spelers te pakken voor een interview. Sparkybooman, Kajzzer en Firexbs deden hun verhaal.

van links naar rechts de top vier die zich geplaatst heeft voor de finals

From zeroes to heroes

De esports scene in de Benelux groeit nog elke dag. Er zijn al heel wat organisaties die op een grote aanhang kunnen rekenen. Veel spelers die competief gamen kennen elkaar dan ook en zo worden er nieuwe teams gevormd. Maar hoe leerden jullie elkaar kennen?

We hebben elkaar allemaal via vrienden leren kennen. Kajzzer en firexbs werden teamgenoten in Athletics dankzij M1x (toenmalig M1xt4p30nF1r3). In die tijd leerden Sparkybooman en Kajzzer elkaar kennen doordat WCIS Sly met beiden bevriend is.

Toen firexbs en Kajzzer het team Athletics verlieten gingen ze samen spelen met Sparkybooman (destijds Ultimo). Deze sessies samen waren leuk en het verliep heel vlot, we zagen dat er meer in zat en waagden onze kans op competief vlak met de Seagulls.

Jullie zeggen dat de sessies vlot verliepen, maar moeten jullie dan ook vaak trainen om dit goeie spel te kunnen blijven brengen?

Op dit niveau moet je inderdaad proberen je skills bij te schaven en regelmatig te trainen, de competitie zit ook niet stil. We hebben geen vast schema, maar we trainen meestal een uur per dag. Dit doen we 's avonds. We hebben allemaal andere verplichtingen in het dagelijkse leven naast gamen natuurlijk. Door deze volle agenda is het moeilijk nog meer tijd in Rocket League te investeren.

Hoe besteden jullie dat uur training dan, hebben jullie speciale trainingsmethoden?

We trainen eigenlijk alleen in teamverband. We bekijken de voorgaande matchen en focussen ons op de dingen die niet goed gingen. We analyseren onze tekortkomingen en in de oefenwedstrijden die hier op volgen zijn we extra aandachtig om niet dezelfde fouten te maken.

De kleinste imperfecties worden afgestraft tegen andere topteams, dus deze moet je echt uit je gameplan zien te krijgen. Af en toe doen we ook een dribbling challenge om de balcontrole te verbeteren en scherp te blijven.

En de trainingen hebben blijkbaar geholpen... In de eerste split haalden jullie slechts één overwinning en leek de Kayzr League voorbij. Maar opnieuw kwalificeerden de gulls zich. Gelukkig maar want nu staan jullie tweede in de stand met vier op vijf! Wat is er dan zo snel veranderd sinds het begin?

Er is veel veranderd sinds de eerste split. We hebben matchen verloren in het begin waarvan we zelf het gevoel hadden dat we die moesten winnen. Door deze ontevredenheid en teleurstelling zijn we extra gaan trainen. Voor de eerste superspeeldag in Gent speelden we samen zonder echt te oefenen, er lag geen focus op onze fouten. Op deze manier was het moeilijk om te verbeteren.

Daarna begonnen we echter samen te oefenen op basis van de tips die we daar hebben gekregen van andere proteams met meer ervaring. De trainingen draaiden vooral rond de rotaties en positionering. Dit heeft ons spel erg verbeterd. Zowel op offensief als defensief vlak waren we voorbereid dankzij deze betere controle over het complete veld.

Daarnaast heeft Kajzzer alleen met de Octane gespeeld tijdens onze oefensessies en wedstrijden in split twee. Dit was afgesproken nadat hij tijdens de superspeeldag in Gent met drie verschillende auto's speelde tegen GG Disruption. Dit consistent gebruik van één auto die toch wel aanzien wordt als 'de beste' zorgde er ook voor dat we sterker voor de dag kwamen.

Jullie scoorden heel vaak vanaf de kickoff, hebben jullie hier een tactiek voor?

Neen, we hoorden bij de casters en andere spelers ook af en toe opmerkingen hierover. Maar voor de duidelijkheid: we hebben echt totaal niet gelet op de kickoffs tijdens de trainingen. We scoorden vaak bijna onmiddellijk omdat we goed communiceerden en roteerden. Hierdoor waren we de andere teams vaak een stapje voor en pikten we snel enkele goals mee.

Dankzij deze veranderingen staan jullie dus in de grote finales. Hoe schatten jullie de kansen in?

We verwachten sowieso in de grote finales uit te komen tegen mCon. Hier verwachten we een heftige strijd, maar de uitkomst daarvan kan je nooit voorspellen. We treden aan vanuit een underdog positie, mCon won over de hele lijn meer wedstrijden dan ons. In de laatste match tegen mCon hebben we wel al bewezen dat we goed tegen ze kunnen spelen en ze kunnen verrassen. Helaas leverde dat tot nu toe nog geen winst op... We gaan nu extra hard trainen en hun speelstijl goed bekijken om dit in de finale wél te kunnen doen.

We moeten in de halve finales wel eerst winnen van QByte dat zijn laatste matchen sterk speelde. Maar we blijven positief en denken deze overwinning te kunnen behalen.

De bal is rond en je kan het nooit zeker zijn, wie weet zien jullie Viqsisbad wel in de finale! Maar het blijft een feit dat mCon deze Kayzr League vaak helemaal in zijn greep had. Maar hoe sterk is mCon nu eigenlijk?

We schatten mCon in als een zeer sterk team. Ze spelen heel snel en zijn ook sterk in de lucht. In de laatste match die ze tegen ons speelden hebben ze ook laten zien dat ze zich goed kunnen aanpassen om de wedstrijd naar zich toe te trekken met bijvoorbeeld demo's en bumps. Hun passes zijn strak naar elkaar toe, waardoor je er lastig tussen kunt komen.

Ik hoor dat de analyse al redelijk op punt staat. ik wens jullie veel succes met de oefensessies en de grote finales in Amsterdam!

Bedankt, we hebben tot nu toe erg genoten van de Kayzr League en kijken uit naar de finales.

De mooiste plays van de Seagull tot nu toe!

Wil jij de Seagulls aan het werk zien en weten hoe ver ze raken? Volg dan zeker onze facebook pagina voor updates en kijk op 16/12 live naar ons Twitch kanaal.