Interview met CS:GO captain G1DO van DefuseKids

DefuseKids is een organisatie die werd opgericht in 2003. Het is een esports organisatie die zijn roots heeft in België en Nederland. Defusekids is represent in verschillende games, zowel lokaal, nationaal als internationaal. Hun missie is simpel: De beste worden van de Benelux in de belangrijkste esport games.

Het is dan ook logisch dat ze een team hebben dat CS:GO speelt. Ze dragen de naam van de organisatie met trots en doen het heel goed in de Benelux scene. Bij Kayzr waren we benieuwd naar het verhaal van dit team, wij kregen captain G1DO te pakken voor een interview.

Dutch dedication

Hoi G1DO, esports organisatie DefuseKids bestaat ondertussen al 14 jaar. Maar hoelang spelen jullie al samen als CS:GO team?

Spelers MONU, V1N en ik spelen al een lange tijd samen voor DefuseKids. Ik denk een goed jaar. De andere spelers kwamen er later bij. Dit gebeurde toen we deelnamen aan WESG (World Electronic Sports Games), daar waren we verplicht om deel te nemen met een volledig Nederlandse line-up.

Dit was de eerste keer dat Bernard, Clash en Xeno meededen met het team in een professionele setting. Door de degelijke prestatie hebben wij Bernard en Clash een aanbod gedaan om bij het team te komen. Ze hebben dit aanvaard en sindsdien is onze line-up min of meer ongewijzigd gebleven.

Van links naar rechts: V1N, MONU, G1DO, Bernard en Clash

Gelukkig maar want dit team zet goede prestaties neer. Jij bent de captain van dit CS:GO team, hoelang al en wat houdt dit precies in?

Ik ben captain van het team sinds het begin, wij werden gevraagd om voor DefuseKids te spelen en toen werd ook meteen beslist dat ik deze rol zou vervullen.

Als captain van het team stel ik strategieën samen en bedenk ik setups. Ik call bijvoorbeeld ook de acties die het team moet maken en probeer hierbij zoveel mogelijk te anticiperen op de tegenstander. Ik let ook op individuele fouten en probeer met positieve feedback bij te sturen waar nodig. Als in-game leader bepaal ik ook het actieplan voor elke ronde die we spelen.

Naast al deze in-game zaken zorg ik er ook voor dat elk lid zich goed voelt in het team. Zowel online als offline.

captain G1DO geconcentreerd tijdens de Kayzr League op FACTS

Jij bent dus de "shot caller" van het team. Ik kan me inbeelden dat er vaak geoefend moet worden om aan de top te blijven. Hoeveel keer trainen jullie samen in de week?

Inderdaad, op dit niveau moet je zoveel mogelijk trainen om de concurrentie voor te blijven. De andere teams zitten ook niet stil. We hebben veel ambitie in de proscene en practicen zoveel mogelijk samen om deze ambitie in resultaat om te zetten.

In de praktijk betekent dit dat we vijf dagen per week trainen van 19u tot 23u. Het komt dan ook nog regelmatig voor dat we op vrijdagen en zaterdagen qualifiers moeten spelen waardoor we soms 7/7 werken aan ons spel.

Practice makes perfect, maar hoe vullen jullie deze trainingen in?

We trainen door te spelen op verscheidene maps, ik bepaal doorgaans wanneer we waar gaan oefenen. Dit is logisch aangezien ik als captain voorbereidend werk doe op de map om nieuwe tactieken en invalshoeken voor ons spel te bedenken.

Deze voorbereiding doe ik in de namiddag zodat we dit 's avonds kunnen doornemen en beginnen met de training. Als wij belangrijke officiële wedstrijden in het vooruitzicht hebben, oefenen wij natuurlijk op de maps die wij waarschijnlijk die match gaan spelen. We proberen dit in te schatten door te kijken naar de favorieten en achilleshielen van de tegenstander.

Veelbelovend palmares

Al dit voorbereidend werk heeft al zijn vruchten afgeworpen, welke verwezenlijkingen hebben jullie al aan het DefuseKids palmares toegevoegd?

Wij hebben tot nu toe volgende resultaten behaald:

  • 1ste plaats ESL Benelux
  • Top 8 ESEA Main
  • Momenteel eerste plek in de MDM Masters

Dit is wat wij als compleet team al bereikt hebben en hopen er snel 1st place in de Kayzr League aan toe te voegen.

DefuseKids won het ESL benelux toernooi ©Twitter DefuseKids

Een mooi lijstje waarvan we het einde nog lang niet gezien hebben. Daarnaast is er een unieke situatie in het CS:GO team van DefuseKids, jij en V1N zijn broers. Hoe is het om samen te spelen in een esports team?

Ik speel inderdaad samen met mijn broer. Wij zijn dit nu al lang gewend maar ik denk dat dit voor ons veel voordelen heeft.

Voor en na de trainingen hebben wij ook nog veel tijd om over CS:GO te praten en inzichten met elkaar te delen. Ook bij het maken van strategieën kijken we er vaak met z'n tweeën naar. Dit extra paar ogen helpt om de fouten eruit te halen tactieken te halen voor we ze in wedstrijden gaan gebruiken.

In-game botst het wel eens, dit komt vooral omdat we alles tegen elkaar durven zeggen en ons niet inhouden. Maar ik denk dat dit bij alle broers wel eens het geval is. Dit soort opstootjes zijn wel altijd snel opgelost natuurlijk.

Road to glory & Kayzr League

Jullie hebben al een lange weg afgelegd en spelen nu mee aan de top van de Benelux, maar hoe word je nu een goeie CS:GO speler?

De sleutel om een goeie CS:GO speler te worden is denk ik hetzelfde als in elke andere sport. Als je geniet van het spel en er voldoende tijd en werk in stopt kan iedereen in principe goed worden. Als je wil focussen op individueel verbeteren denk ik dat het begint bij controle over het spel krijgen, dit kan je doen door deathmatch en andere modi te spelen. Daarna kan je beginnen spelen in PUGs (pick up games), dit zijn semi-competive matches waar je samen speelt met mensen die je niet perse kent. Ideaal om je skillniveau naar boven te krijgen.

Zodra je dit allemaal onder de knie hebt kan je beginnen met het bekijken van demos, zowel van pro spelers alsook je eigen games om te zien wat je fout doet. Een handige tip: wat wij ook nog doen is terugkijken naar onze trainingen. Je noteert dan wat je fout doet, bijvoorbeeld repeaken. Dit doe je een week later weer en zo zie je steeds opnieuw wat voor fouten jij maakt en dan kan je eraan werken.

Deze zondag staan de CS:GO finales van de kayzr league op het programma. Tegen wie denken jullie finale te spelen?

Wij zullen moeten spelen tegen de winnaar van Team X vs Bastard esports. Dit wordt gegarandeerd een spannende wedstrijd. Beide teams hebben sterke CS:GO spelers in hun line-up. Als ik toch een voorspelling moet doen denk ik dat Bastard esports aan het langste eind zal trekken. Ze hebben veel individuele kwaliteit in het team en slagen er altijd in om met veel structuur samen te spelen. Deze in-game organisation zal volgens mij de doorslag geven.

Hoe schat je de kansen in voor DefuseKids om die eerste plek te behalen?

Elke match moet natuurlijk gespeeld worden, maar we gaan met veel vertrouwen naar de finales. We hebben veel geoefend en spelen consistent op een goed niveau. We staan op de eerste plek na de group stage en zijn niet van plan deze nog weg te geven.

Als jullie de Kayzr League winnen gaat het team lopen met €2000,- prijzengeld, wat gaan jullie doen met deze prijs?

We zullen het geld eerlijk verdelen onder de teamleden. We hebben allemaal hard gewerkt en bijgedragen aan de rit die ons bracht tot waar we nu staan. Ik weet nog niet wat de teamleden er exact mee gaan doen, momenteel zijn we alleen maar gefocust op de wedstrijden spelen.

De Cheques voor de winnaars van de Kayzr League staan klaar!

Hartelijk bedankt voor jouw tijd en dit interview, ik wens jullie heel veel succes in de finals! Dat de beste moge winnen.

Graag gedaan! Als laatste zou ik ook graag Kayzr nog eens bedanken voor het organiseren van deze league. Dankzij dit soort concepten zal CS:GO in de Benelux alleen maar verder groeien. Daarnaast wil ik onze toporganisatie DefuseKids ook bedanken voor alle support en vertrouwen in ons, ook na al de line-up changes. Tot slot: ik was verbaasd door al de support die wij kregen van mensen uit de Benelux die Counter Strike volgen, bedankt daarvoor. Wij gaan er hard aan werken om DefuseKids volgend jaar wél in MDL te krijgen.

Wil jij G1DO en zijn team graag aan het werk zien? Kom dan zeker kijken op zondag 17 december naar hun wedstrijd. Ze spelen de finales in de esports arena (Alphen aan de rijn), entree is gratis!