Game controller accessoires - analog stick grip

Vorige week hadden we het nog over de controller grip, deze week bouwen we hier verder op uit. Je analog sticks hebben namelijk ook de attentie nodig die ze verdienen. Wat is nu de beste vorm voor je analog sticks en wat de beste hoogte voor je vingers? Al je vragen worden hier beantwoord.

Natuurlijk is de grip op je analog stick al even belangrijk dan die van je controller in het algemeen. Misschien zelfs belangrijker aangezien het net datgene is dat je gebruikt voor het aimen en plaatsen van je shots of het besturen van je wagen in game. Hoe vervelend is het niet wanneer je net met je vinger uitglijd op een cruciaal moment. Elke gamer heeft ook hier zijn voorkeur in, zo hebben we verschillende soorten. Het gebruik van “domed” of “concave” analog sticks is dan ook iets wat je persoonlijk moet aanvoelen. Dit is weer voor iedereen anders maar voor sommige gamers eindigt de beslissing over de kromming van hun analoge stickoppervlak daar niet.

Zweet heeft nog steeds een invloed op de hoeveelheid grip die beschikbaar is voor je duim op de analoge joystick. Constant zweten maakt het moeilijk om de precisie te behouden die gamers hebben bij het begin van hun sessie. Natuurlijk kun je altijd het zweet afvegen maar dan kan je ook het gripoppervlak op de analoge stick verminderen. De resten van dat zweet worden bijna een transparant laagje op het stickoppervlak dat de kwaliteit van de duimgreep vermindert. Wanneer het opdroogt, maakt het vuil het nog moeilijker om enige grip te behouden.

Een goede oplossing is het hebben van analog stick doppen, ook wel caps genoemd. Dit zijn afgeronde grepen die het gehele knopgebied van de analog stick bedekken. Dit is een grote hulp om ervoor te zorgen dat er geen stof wordt verzameld bovenop de analog sticks van de controller. Deze delen van je controller vuilvrij maken is de eerste stap naar het verminderen van vuiligheid op je analog sticks. Wat interessant is om op te merken is dat er bovenop de dop meestal een ingewikkeld ontwerp is. Dit kan het productlogo zijn, afgeronde uitsteeksels of een ring van punten op het oppervlak. Dit is niet louter en alleen versiering, dit houdt je duim ook op de plaats waar je hem wilt. Verder geven ze ook wat extra ondersteuning aan de stick en zorgen ze voor betere controle en meer nauwkeurige beweging. Vooral bij first-person shooters zoals Fortnite en CoD is dit zeer interessant omdat veel acties in het spel afhankelijk zijn van effectief bewegen en richten. Vaak geven deze analog stick doppen het beste van beide werelden door de sterke punten van zowel convexe als concave sticks te combineren met optimale controle en bescherming.

Als je nog verder wilt gaan in het upgraden van je analog sticks dan kan je kiezen voor analog stick extensies. Sommige varianten van analog stick grepen hebben verschillende hoogtes. Deze extensie ziet er een beetje ongemakkelijk uit in het begin, vooral als je gewend bent aan het gebruik van beide sticks op dezelfde hoogte. Maar in wezen is er veel verdienste om een beetje hoogte toe te voegen aan je analog sticks.

Heb je het al eens voor gehad? Wanneer je grote handen hebt en je duimknokkels elkaar raken omdat er niet zoveel ruimte is tussen analog sticks. Dat is erg vervelend. Deze stick uitbreidingen verhogen en egaliseren de onderlinge afstand. Het leuke en nuttige aan het hebben van deze extensies is dat bij het optillen van de analog stick, de mate waarin de duimen naar binnen draaien minder wordt zodat je duimen elkaar helemaal niet raken. Hierdoor heb je een vollediger bewegingsbereik voor je duimen. In combinatie met de etsen op het oppervlak van de greep, krijg je extra stabiliteit en controle zonder je zorgen te maken over wegglijden terwijl je je analog sticks tilt en draait zoals je wilt. Een ander pluspunt is dat het dankzij de verhoging ervoor zorgt dat je minder moeite moet doen voor het verplaatsen in game. Ja kan dus sneller reageren in game wat je een extra voordeel biedt. Natuurlijk geeft ook dit extra bescherming voor je controller.

Interesse in deze producten? Onze partner Game Mania verkoopt er ook enkele.

Volgende week hebben we weer een nieuwe accessoire die je controller weer net iets beter laat voelen in de hand. Check dus zeker de nieuwspagina!