Frag-O-Matic is coming

Frag-o-Matic is coming

Het grootste Belgische gaming event staat alweer voor de deur. Boek snel een weekendje voor je vriendin, regel een oppas voor je hond en zamel een voorraad benodigdheden in, want van 16 tot 18 februari vindt Frag-O-Matic terug plaats in de oktoberhallen te Wieze. De grootste LAN-party van Belgïe is terug en jij moet ook van de partij zijn. Waarom? Je leest het hier.

Wij vroegen Tom Desmedt, better known as Vidéke (Kayzr moderator) wat FoM te bieden heeft en wat er allemaal te beleven valt. Als two time FoM visitor was hij dé persoon om enkele vragen aan te stellen!

Dit jaar kan je trouwens samen met de Kayzr community aanwezig zijn op Frag-O-Matic! Je kan zelfs een ticket kopen met Kayzr coins, heb je niet de volle pot? Dan kun je ze gebruiken voor een mooie korting. Bestel je tickets HIER en krijg er een gratis Kayzr T-shirt bovenop!

© Frag-o-Matic website

Puur plezier en een toffe sfeer

Wat is dat nu juist, een LAN-party?
Een LAN-party, is een plek waar mensen samen komen om te gamen. Je zit dan met x-aantal spelers op een netwerk en samen speel je dan het hele weekend of soms zelfs de hele week door!

Zijn er hier vooral professionele gamers? Of kan iedereen hier terecht?
Op een LAN-party zijn professionele spelers ook aanwezig, maar iedereen kan hier terecht. Van jong tot oud! Het enigste wat je nodig hebt is een passie voor gamen en een goed humeur.

Zijn er veel LAN-parties in België? En wat maakt FoM uniek?
In België zijn er verscheidene LAN-parties. Ik denk dan aan FoM uiteraard, maar ook Sugarlan, Zanzilan, Studentlan, Virtulan en Lanfall.

Dit zijn er slechts enkele. Maar waarom is FoM zo leuk? Wel, je zit samen met zo'n 1000 man in één zaal. Elke editie opnieuw voorziet de organisatie ook een thema. Vorig jaar was dit 'mafia', waar dan ook enkele funcompos aan gekoppeld zijn.

Als je echt profs wilt zien spelen kan je best naar Sugarlan gaan of naar The Party in Nederland. Frag-o-Matic is eerder een plaats voor semi–profs en casual gamers. Toch zal je wel enkele profs vinden op FoM.

Hoeveel keer ben jij al geweest?
Ik ben al 2 keer op FoM geweest. En elke keer opnieuw geniet ik er met volle teugen van!

Waarom ben je er zo graag bij? Wat maakt het zo leuk?
Ik ga graag naar FoM omdat de sfeer er altijd super is! Je leert nieuwe mensen kennen, zowel van Kayzr als andere communities. De hoofdfocus ligt voor mij persoonlijk zelfs niet op het gamen en winnen, ik ga vooral voor het plezier.

© Frag-o-Matic Facebook

Gaming, Compos en indrukwekkende setups

Welke games ga jij spelen?
Ik speel zelf meestal Rocket League en Overwatch.

Wat zijn de populairste games op Lan-parties?
De populairste games zijn: CS:GO, Rocket League, League of Legends, Hearthstone en Overwatch. Dit zijn games die het altijd goed doen op LAN-parties en een grote community achter zich hebben.

Zijn er wedstrijden ook en wat valt er dan te winnen? Of is het vooral vriendschappelijk gamen?
Meestal valt er wat te winnen, maar dit is puur van de sponsors uit. Dit kan van een hele console tot een beeldkaart gaan. Maar ook headsets, muizen, en andere accessoires kan je veroveren. Vriendschappelijk gamen komt zeker ook aan bod, je bent niet verplicht om mee te doen met compos.

Fun fact: in de afgelopen 15 jaar heeft Frag-o-Matic 34 LAN events georganiseerd inclusief deze editie. In totaal namen 25 000 mensen deel en is er meer dan €300 000,- aan prijzen weggegeven.

Wordt er dan offline getrashtalked of gaat alles er vredig en vriendschappelijk aan toe?
Wat is gamen zonder trashtalk? :) Op LAN-parties zijn er enkele zinnen die geroepen worden tijdens het gamen en altijd terugkeren. ik denk dan aan; “Hooeerreeuuuhhh” of “Tijd om naar huis te gaan”. Meestal roept iedereen dan gewoon mee, en dat maakt een LAN-party speciaal en extra gezellig.

Er wordt dus getrashtalked én alles gaat er vredig en vriendschappelijk aan toe. Er heerst een soort van festivalsfeer!

Nemen gamers dan hun eigen setup mee? Valt er veel top materiaal te spotten?
Soms sta je versteld wat voor custom PC’s mensen meenemen. Hun eigen materiaal is echt cool! Zaalverlichting is niet meer nodig, want iedereen heeft zijn RGB op staan en dan is het letterlijk een feestje.

De setups die mensen meenemen gaan van een oude case met nieuwe stukken tot een case die doorzichtig is met RGB leds en watercooling! Als ik binnenkom neem ik eens de tijd om rond te kijken bij de spelers. Jongens stoefen graag over hun auto’s, maar gamers graag over hun setup ;).

Game jij dan zelf ook op aangepaste gear?
Ik gebruik zelf een custom PC, met een GTX 750 TI, 16gb ram en een intel i5 4core processor, het beestje houdt het goed vol, maar het wordt stillaan tijd voor een upgrade.

Online én offline fun

Valt er naast gamen nog iets te doen?
Zeker, de meeste LAN-parties voorzien funcompos. Dit houdt in dat er dan ongeveer 10 deelnemers vrijwillig op het podium komen te staan, en dan een wedstrijd gaan doen aan de hand van het thema.

De beste drie krijgen dan een medaille, en soms ook een coole prijs! De compos hangen af van het thema, maar kunnen ook iets simpel zijn zoals airhockey. Vorig jaar was er zelfs een soort beerpong toernooi.

© Frag-o-Matic Facebook

Ga je zelf deelnemen in een toernooi?
Ik neem meestal alleen deel aan een Rocket League toernooi. Het is dan niet de hoofdcompo want ik speel maar even op de PC tijdens FoM. De rest van de LAN-party maak ik vooral plezier met vrienden en drinken we iets. Echt gamen komt er bij mij niet van. Ik ga dus vooral om deel uit te maken van de gezelligheid.

Kan je kiezen waar/bij wie je zit? Ga jij mee met Kayzr?
Zolang de plek vrij is kan je echt kiezen waar je zit. Behalve bij de VIP, dat is nog een ander ticket. Waar je zit maakt niet uit, maar ga je mee met een clan/groep is het beste dat je dit ook zo invult op de site!

FoM zet de groepen bij elkaar, en niet random een persoon ergens tussenin. Dit jaar kan ik jammergenoeg niet naar Frag-o-Matic dus ik zit spijtig genoeg niet bij Kayzr, maar het wordt daar gegarandeerd een feestje.

Overnachten er veel mensen in de sleeping hall? Op hoeveel uur slaap kan je daar rekenen?
Sommigen slapen in de slaapzaal, andere op hun bureaustoel, sommigen dan weer in de auto. Er zijn mensen die dichtbij wonen, en dan thuis gaan slapen. Anderen willen dan écht comfort om de hele party uitgerust en geconcentreerd te kunnen gamen. Als je op Frag-o-Matic zelf slaapt kan je rekenen op een vijf à zes uurtjes slaap.

'S avonds is het warm met al die computers die draaien, maar in de ochtend staan de meeste af. Dan kan het snel afkoelen en begint het toch fris te worden, dan ben je al wat sneller wakker. Warme kledij en een knusse slaapzak zijn dus aangeraden.

Heb je nog een tip voor de mensen die naar Frag-o-Matic gaan?
Zeker, als je naar een LAN-party gaat leg de focus dan niet op winnen, als het tegenslaat is je weekend anders om zeep.

Ga naar een Lan party met de gedachte dat je veel plezier gaat maken, zet je grootste lach op en geniet van zo’n weekend. Beter kan je niet hebben ;).

Order now!

Geniet nog eens na van de aftermovie van de vorige editie en bestel alvast je tickets via Kayzr. Voor €45,- kan je twee dagen lang gamen en plezier maken met de Kayzr community. Maar er is meer: voor 200 000 Kayzr Coins kan je ook een ticket kopen. Heb je niet zoveel op je spaarboekje staan? Met 100 000 Kayzr Coins kan je mee voor de helft van de prijs. Je kan er trouwens stijlvol bij zijn, want je krijgt een gratis Kayzr T-shirt. Order now!