CoD: Blackout - de grootste concurrent voor PUBG (en Fortnite)?

Dat Battle Royale een populaire gamemode is een understatement. Ook uitgever Activision, best gekend voor hun Call of Duty-franchise weet dit. Hier lees je alles over wat je moet weten voor de lancering van aanstaande vrijdag (12 oktober).

Na het spelen van de gewone multiplayer beta was ik toch wel benieuwd naar de veel besproken Blackout van Treyarch. Zelf ben ik een liefhebber van het genre en hoopte al lang dat een triple-A gamepublisher het er eens op zou wagen. Call of Duty: Blackout is een leuke nieuwe gamemode die zowel fans van Call Of Duty als het opkomende Battle Royale-genre echt zou moeten aanspreken. Het is zeker anders dan wat we gewoon zijn van Epic Games hun Fortnite: Battle Royale, maar draagt meer dan een paar overeenkomsten met PUBG, alleen met meer glans.**

Ik kan niet voor jullie spreken, daarom kijk ik naar mijn ervaring met de BO4 Blackout beta. Disclaimer: Treyarch zal wijzigingen aanbrengen in de definitieve versie bij de lancering en daarna.

Wat is er goed?

Zombies zijn misschien wel de beste aanvulling. Ze zijn niet overal op de map te vindenen, enkel op bepaalde locaties. Maar als ze verschijnen, zijn ze angstaanjagend, verrassend en behoorlijk dodelijk. Wanneer er vier of vijf zombies achter je aanlopen en plots een andere speler (of ploeg) verschijnt, kan het een enorme uitdaging zijn. Je kan ze ook in je voordeel gebruiken door vijanden uit te schakelen terwijl ze door hen worden lastiggevallen.

De map is enorm en gevarieerd met veel binnen- en buitenlocaties die voor veel diepgang zorgen. Het is een combinatie van al reeds bekende mappen wat het meteen vertrouwd doet aanvoelen. Van steile hellingen tot kantoorgebouwen, enorme schepen en een enorme dam, de hele kaart staat vol met coole locaties en lijkt erg goed ontworpen. Het is niet de mooiste kaart die we hebben gezien in Call of Duty, maar we verwachtten altijd dat een kaart van deze omvang enkele grafische hoeken zou moeten snijden. Bovendien ziet het er nog steeds erg helder en kleurrijk uit. Ik hoop wel dat we nog een dag/nacht cyclus krijgen.

Blackout map

Ik vind de HUD voor het grootste deel leuk. Het is even wennen maar als je dat eenmaal doet, kun je vrij snel zien hoe je door je opties kunt navigeren. Er is een balk die laat zien hoe ver je bent van de storm. Met de D-Pad kun je gemakkelijk van item wisselen en gebruiksvoorwerpen gebruiken, hoewel het een beetje kan worden opgeschoond. De voertuigen lijken allemaal heel goed te werken, of je nu een helikopter bestuurt of met een ATV rijdt. De besturing is eenvoudig en niets voelt te vol of te weinig. Ook de buit is overvloedig met veel verschillende wapens, explosieven, helende items, etc. De grappling hook, net zoals in Fortnite stelt je in staat om snel hoge structuren te beklimmen. Genezing is snel en je kunt heel veel helende items vasthouden. Omdat de Time-To-Kill van de game hoger is dan de normale Call Of Duty, betekent dit dat je een vuurgevecht kunt overleven en snel en gemakkelijk weer in de strijd kunt zijn. Je kunt zelfs genezen (met L1) terwijl je onderweg bent.

In het algemeen draaide de game goed met een gestage framerate en geen merkbare lag. Dat is indrukwekkend voor een bèta en geeft me vertrouwen voor de release.

Wat is er slecht?

Natuurlijk waren er ook zaken minder goed. Zoals velen eerder hebben opgemerkt, is het lastig om loot op te pakken. Je moet Square omlaag houden en je moet recht naar het item kijken. Het voelt veel onhandiger aan dan een spel als Fortnite. Er zou een betere manier moeten zijn. Auto-pickups voor kogels en EHBO-kits zou een geweldige aanvulling zijn. Ik vind het leuk hoe PUBG mobile alles wat je vindt automatisch opraapt, of dat nu munitie is of een attachment dat je pistool kan gebruiken. Ik zou hier iets soortgelijks aanbevelen. Holding Square zou nog steeds kunnen werken als het gewoon veel, veel sneller was. En je zou een groter bereik moeten hebben voor het oppikken van voorwerpen, omdat het heel onhandig kan zijn om ergens goed naar te kijken, en vervolgens Square omlaag te houden om het op te pakken. Ik moet zeggen dat ik geniet van de eenvoud van de wapens en munitie van Fortnite. Ook zou het handiger zijn wanneer het iets eenvoudiger was om genezingsartikelen en granaten/specials uit te wisselen in plaats van de snelle selectinterface van de D-Pad te openen. Denk maar aan Dark Souls, waarbij een tik op elke richting van de D-Pad iets verandert, of dat nu consumables, wapens of spreuken zijn. Verder zijn voetstappen verrassend luid. Je hoort veel te duidelijk je eigen voetstappen. Een andere puntje is dat het bijna onmogelijk is om van ladders neer te dalen zonder te vallen. Misschien kan een knop om op ladders te grijpen hier helpen.

Angry

Wat de map betreft, is die een beetje verwaterd? Niet per se te helder, maar misschien niet voldoende contrast of de gammafunctie is net iets hoger ingesteld. Het is leuk dat het kleurrijk is maar ik zou liever hebben dat de kleuren iets minder bleek en verwassen waren. Dit kan natuurlijk ook aan mijn setup liggen.

Het spelverloop voelt traag aan tijdens het middenspel. Het is niet zo slecht als PUBG, dat soms ongelooflijk traag aanvoelt, maar het is ook niet zo goed als Fortnite. Sommigen hebben gesuggereerd dat 100 spelers zouden helpen, maar ik ben er vrij zeker van dat dit eerder zou leiden tot chaos in de vroege wedstrijd in plaats van een stabieler middenspel. Het late spel is prima, met de kleinste cirkels die eindigen in goede, gespannen shootouts. Maar het middenspel loopt achter en blijft achter zoals eerder gezegd. Je lost dat op door de cirkels te versnellen en ze dodelijker te maken na de eerste. Dit is een eenvoudige oplossing die geen invloed heeft op de prestaties en logischer is dan alleen getallen opvoeren.

Waar kan aan gewerkt worden?

Crashes pesten de beta. Ik heb geluk gehad dat ik het maar één keer volledig heb laten crashen. Een andere keer dat ik net uit een wedstrijd viel, toen het nog maar net begonnen was. Bij andere spelers crashte het soms toen ze nog maar met twee of drie overbleven. Hoe frustrerend zou dat zijn? Maar het is een soort stabiliteitsprobleem waar een beta echt op test. Ik heb er vertrouwen in dat Treyarch het in orde zal brengen tegen komende vrijdag.

Wingsuits zijn cool maar ze moeten ook werken. Het gebeurde vaak dat deze niet openging en ik plots naar beneden viel, dat is behoorlijk irritant. Dit moet betrouwbaarder en eenvoudiger uit te voeren zijn.

Een laatste puntje is de optie om je eigen team te doden. Dit was in het begin bij Fortnite ook het geval, maar ik weet niet wat het punt is om standaard vriendelijk vuur aan te steken. Tenzij Treyarch het doet om ons te trollen. Er zou tenminste een optie moeten zijn om het uit te schakelen of in een niet-vriendelijke vuurplaylist te spelen. Het is meer dan vervelend als een teamgenoot je per ongeluk vermoordt, maar spelers vermoorden elkaar ook voor hun buit. Daar draait teamplay niet om.

Teamplay

Besluit

Het grootste deel van de community is echt enthousiast over deze versie van Treyarch. Blackout is een beetje langzamer dan de Call of Duty die we kennen, maar zeker een positieve aanvulling voor het Battle Royale genre. Wat de concurrentie betreft, zal het absoluut druk zetten op PUBG gezien de overeenkomsten van de twee games. Fortnite is anders genoeg (en gratis genoeg) om samen met Blackout vriendschappelijk naast elkaar te bestaan, denk ik. Van zodra het uitkomt, zal ik zeker Blackout spelen samen met de gewone multiplayer. Maar natuurlijk zal ik Fortnite niet helemaal laten vallen.

Wil je meer lezen over Black Ops 4? Klik dan op deze link en kom alles te weten over de multiplayer beta en meer.