CoD: Black Ops 4 - Remake, revive of reboot?

De Call of Duty-franchise is nu al meer dan een decennium onhoudbaar en domineert de verkoopgrafieken steeds weer. Het lijkt schijnbaar immuun voor de effecten van de, soms niet zo positieve, recensies. Toch blijkt geen van deze klachten uitgever Activision te overtuigen om hun benadering van de serie te veranderen. Of toch? Het feit dat de ontwikkelaars niet bang zijn om met hun tijd mee te gaan en ideeën op te nemen die populair zijn gemaakt in andere shooters, maakt het nieuwste nummer in de serie, Call of Duty: Black Ops 4 een beetje anders. Ook ik, Jake heb de beta gespeeld. In afwachting op de release van aanstaande vrijdag (12 oktober), heb ik even alles op een rijtje gezet betreft mijn ervaring.

Wat is CoD BO4?

Call of Duty: Black Ops 4 volgt dezelfde formule als voorgaande jaren, maar breekt ook de traditie op de meest significante manier. Voor het eerst zal er geen singleplayer campagne te vinden zijn en focussen ze zich uitsluitend op multiplayer. De multiplayer gaat voort in dezelfde setting als de vorige gelijknamige titel, namelijk de nabije toekomst. De geliefde gamemode Zombies is terug en zal wel nog in solomode te spelen zijn. Natuurlijk kon Treyarch, de populaire gamemode "Battle Royale", niet nog langer negeren. Daarom breiden ze hun aanbod uit met hun versie, genaamd Blackout.

Wil je meer weten over Blackout? Lees dan zeker dit artikel.

Ik kan niet voor jullie spreken, daarom kijk ik naar mijn ervaring met de BO4 multiplayer beta. Disclaimer: Treyarch zal wijzigingen aanbrengen in de definitieve versie bij de lancering en daarna.

Wat is er goed?

Toen ik de nieuwe beta opstartte voor Call of Duty: Black Ops 4, was ik uiterst sceptisch over hoe het zou uitpakken. Ik was echter aangenaam verrast door de ervaring die ik heb opgedaan met het spel. Wat je hier krijgt is het solide vuurgevecht van Call of Duty in combinatie met de oude specialistische vaardigheden die aanwezig zijn in Black Ops 3. Het verschil is dat je nu geen 3D-beweging meer hebt. Dit maakt de hele opstelling veel leuker omdat het meer de nadruk legt op je scherpschutterschap en je reflexen in plaats van hoe snel je op de springknop kan drukken. Naarmate de jaren werd de gameplay soms wat vereenvoudigd zodat het toegankelijker werd voor onervaren spelers. Iets wat in veel shooters terug te vinden is. Gelukkig is er in BO4 toch nog sprake van een leercurve inzake de recoil en wapen controle. Treyarch implementeerde zelfs een voorspellende terugslag in het spel, wat het concurrentievermogen van de schietpartij vergroot.

Multyplayer

De mappen volgen nog steeds de klassieke Treyarch-indeling met drie banen maar het is nu veel minder merkbaar. In tegenstelling tot de mappen uit CoD: WW2, zijn de mappen een verademing en geven ze het gevoel dat ze gemaakt zijn voor een meer tactische benadering van het spel. De nieuwe gamemode "Control" is een geweldige aanvulling op de al bestaande opties.

Zelf heb ik de beta op een PS4 Pro gespeeld, performance was goed voor een beta. Ook heb ik horen zeggen dat BO4 de eerste Cod is sinds lang dat goed presteert op de pc. Dit komt omdat Treyarch zich er deze keer op heeft gefocust met een apart team, good job dus.

Wat is er slecht?

Niet alles was optimaal of gebalanceerd in de beta. Zo was de manier waarop fog of war werkt op de minimap te krachtig als standaardfunctionaliteit. Treyarch heeft dit onderwerp al aangekaart en het zal gewijzigd worden voor de lancering. De grootste verandering die ze zullen toepassen hier is de volledige onthullingscirkel, die als standaardfunctionaliteit wordt verwijderd. In plaats daarvan zal het standaard onthullingsgebied een kegel zijn die het gezichtsveld van de speler weerspiegelt. Om het niet te sterk te maken, zal dit altijd geblokkeerd worden door solide objecten in het spel. Ter compensatie voegt Treyarch wel een extra HUD-indicator toe die je laat weten wanneer je zichtbaar bent voor vijandige spelers in de minimap, wat je zou moeten helpen hierop te reageren. Ook zullen rode stippen in de minima die verschijnen bij het afvuren van je pistool sneller vervagen, zodat er meer tijd is om te ontwijken na een vuurgevecht.

Fog of war

Een andere ergernis was de manier waarop spawnen samenwerkt met de Tac-Deploy (speciale uitrusting van Seraph). Dit werd door velen beschouwd als extreem krachtig in de beta, omdat het teamleden telkens opnieuw liet beginnen waar het gedurende een lange periode geplaatst was. Ook dit was te sterk en zal dus veranderd worden. De duur is verkort en de afkoeling verlengd. Het is ook beperkt tot 10 spawns per gebruik. Ook de straal waarin spelers spawnen met een Tac-Deploy moet veranderen zodat er meer ruimte is om uit te spreiden als team. De vijanden die proberen het te vernietigen zullen dan niet plotseling overweldigd worden door een golf van verdedigers, zoals ik vaak merkte in de beta.

Wat de game performance betreft, viel dit goed mee op de PS4 Pro, enkel de laadtijden in de lobby zijn te lang naar mijn smaak. 30 seconden om een map te kiezen, 60 of meer om in het spel te komen. Daarna heb je de laadtijd van de map nog. Soms voelt het of je bij een spel TDM langer in de lobby zit, dan ingame.

Waar kan aan gewerkt worden?

Het meest besproken onderwerp in de beta was zeker de time-to-kill (TTK). Deze is veranderd en de meningen zijn verdeeld. CoD staat erom gekend dat de gameplay snel is, maar door de toevoeging van body armor en de self-haeling mechanic is de TTK duidelijk verlengd. Dankzij het body armor heeft elke speler 150 HP in plaats van de gebruikelijke 100 HP. Dit kan soms een beetje overpowered zijn. Treyarch heeft al gezegd dat ze dit zullen balanceren. Je kan het natuurlijk ook positief bekijken. Hierdoor kunnen spelers een tweede kans krijgen als ze het reflex- of spotting-spel verliezen. Het maakt elk vuurgevecht rechtvaardiger.

Ook het specialist systeem is terug. Ze hebben nu twee unieke vaardigheden. Een daarvan is een utility-mogelijkheid met een lage cooldown-timer. De andere is de traditionele BO3 ultieme vaardigheid die een grote cooldown-timer heeft die korter wordt bij het halen van kills. Persoonlijk vind ik dit aspect van het spel niet altijd even leuk. De meeste vaardigheden hebben een ongegronde balans en sommige zijn gewoon veel te krachtig. De scorestreaks in BO4 hebben ook wat werk nodig, maar ik denk niet dat het een desing ding is, gewoon iets om aan te passen. Zo zijn ze momenteel nog vrij duur voor wat ze zijn. Ook zijn ze allemaal hetzelfde als voorgaande games. Meer innovatie zou in dit opzicht leuk zijn. Scoretreaks zijn tenslotte de leukste en de meest extravagantste manier om spelers te doden.

Specialists

Wat de graphics betreft, voelden de beelden en de gameplay-souplesse van Black Ops 4 niet vernieuwend genoeg aan. Je zou verwachten een tastbaar bewijs te zien dat het er beter uit ziet dan Black Ops 3 van 2015. Maar het is naar mijn mening meer van hetzelfde.

Zombies

Zombies maakte jammer genoeg geen deel uit van de beta, maar ik kan jullie wel een en het ander vertellen. Het ziet er naar uit dat Treyarch de gamemode voor CoD: BO4 zombies aanzienlijk verhoogt. Met de belofte van drie mappen bij de lancering (vier als je de remaster meetelt als onderdeel van de season pass) en een heleboel functies gericht om deze geliefde modus nog beter te maken.

Je kunt ook een nieuwe line-up van personages verwachten en een nieuwe verhaallijn voor zombies. De nieuwe personages Scarlett, Shaw, Diego en Bruno zullen het oude Rome doorkruisen in de IX map, om nog maar te zwijgen van de RMS Titanic in de Voyage of Despair map. De derde map, Blood of the Dead, is een remaster van de zeer populaire Black Ops 2 map Mob of the Dead en zal de Primis-crew bevatten. Ook onze vertrouwde personages komen terug.

Nieuwe personages

Zombies zullen ook Custom Mutations bevatten, waarmee je bepaalde variabelen op elke map kan tweaken om de ervaring een beetje te veranderen. Bijvoorbeeld het veranderen van de snelheid van zombies en de algehele moeilijkheidsgraad. Er zijn meer dan 100 aangepaste variabelen. Ook zal je je eigen aangepaste zombies map online kunnen delen. Verder zal zombies ook een nieuwe arcade-modus met de naam Rush bevatten, het is dezelfde coöperatieve structuur, maar leunt meer op vriendelijke concurrentie. Hoe meer ondoden je doodt, des te meer punten je verdient. Een leaderboard houdt de score van iedereen bij, zodat je weet wie aan de leiding staat. De inspiratie voor Rush komt van Grief gamemode terug uit Black Ops 2, deze arcademode zal in dezelfde geest zijn maar een meer ongedwongen en vriendelijke sfeer hebben. Ik kijk er echt naar uit om samen met wat vrienden een zo hoog mogelijke ronde te halen en easter eggs te ontdekken.

Besluit

Al bij al was de beta zeker oke. Het spel is vernieuwend in sommige vlakken, maar behoud wel zijn bekende CoD stijl met de gedachte van boots-on-the-ground in het achterhoofd. Je kan het het best beschrijven als een samenstelling van BO2 met BO3. Of de gewone multiplayer mijn interesse kan vasthouden valt nog af te wachten. Voor die reden heb ik de season pass dan ook nog niet gekocht.