Call of Duty: professioneel gamen

Professioneel gamen lijkt voor velen een onnajaagbare droom. Toch is een esports carrière nooit veraf. Wij hadden de eer en het geluk om een praatje te slaan met Koen Haakman. Nederlander, student maar bovenal professionele Call of Duty speler voor het Amerikaanse Gone Gaming.

Koen staat in de virtuele wereld bekend als Benji. Die gebruikersnaam verwijst naar zijn tweede naam. De afgelopen jaren mocht hij de wereld rond reizen naar internationale Call of Duty toernooien.

Koen tijdens de Call of Duty World League © callofduty.com

Koen: "In de afgelopen twee jaar heb ik Amerika doorkruist. Ik nam deel aan toernooien in Dallas, Atlanta, Los Angeles, New Orleans & Columbus." Ook in Londen, Birmingham, Sheffield en Parijs was Koen van de partij in grote Call of Duty toernooien.

Hoe begin je met competitief Call of Duty spelen?


Van jongsafaan was Koen gebeten door de Call of Duty-reeks. "Doorheen de jaren en de verschillende Call of Duty games ben ik telkens gegroeid. Ik heb eigenlijk nooit iets anders gespeeld." geeft hij toe. Kort na z'n 18e verjaardag werd Koen opgepikt door Aware Gaming. "Je mag pas vanaf 18 jaar aan Call of Duty toernooien deelnemen. Dat is de minimum leeftijd. Daarvoor speelde ik dus enkel online en zonder organisatie."

Een sfeerbeeld uit de Call of Duty World League © callofduty.com

"Als je écht goed bent in het spelletje, word je vroeg of laat wel opgemerkt. Wanneer je telkens de hoogste rank kan halen in het in-game ranked systeem, weten de organisaties je wel te vinden." vertelt Koen. "Sinds ik ben gecontacteerd door Aware Gaming in december 2016, heb ik amper een groot toernooi gemist."

De weg naar een professionele Call of Duty carrière mag dan wel makkelijk lijken, het pad zelf bewandelen is een ander paar mouwen. Koen: "Gemiddeld speel ik tussen de 6 en 8 uur per dag. Dat moet ik daarnaast ook nog combineren met mijn studies. Volgend jaar begin ik aan mijn Masterjaar en ik weet niet of dat nog te combineren valt met Call of Duty."

Black Ops 4: een schot in de roos


© Activision

Volgens Koen is de nieuwe franchise een grote stap vooruit. "Black Ops 4 voelt een pak beter aan dan World War 2. Het speelt veel soepeler en fijner." begint Koen. "World War 2 daarintegen was saai, sloom en grauw. Helemaal niet wat de mensen er van verwacht hadden."

Een stap in de goede richting dus van Activision, die er resoluut voor beslist heeft om het positieve pad van Black Ops 3 opnieuw te bewandelen. "Activision heeft grote stappen voorwaarts gezet in vergelijking met twee jaar geleden. Los van de kinderziektes in de vorm van heel wat bugs, is deze Call of Duty echt een topper!"

Tips & tricks


Wanneer we de kans krijgen om een professional aan de tand te voelen, kriebelt ook bij ons telkens de vraag om tips & tricks te delen. Koen deelde ze heel graag met ons!

Tip 1: Let op je sensitivity!

Koen: "Veel spelers gebruiken een hoge sensitivity. Ze zien streamers of YouTubers dan doen en kopiëren de speelstijl. In competitief Call of Duty is nochtans een lage sensitivity aangeraden. Door het verlagen van je sensitivity, heb je veel meer controle over je geweer. Uiteraard is het belangrijk dat je nog steeds speelt met een sensitivity waar jij je comfortabel bij voelt."

Tip 2: Focus je op de competitieve gamemodes

Koen: "Hoewel rondrennen in Team Deathmatch voor velen de favoriete bezigheid is, wordt het in competitief Call of Duty helemaal niet gespeeld. De vaste gamemodes zijn consistent Hardpoint, Search&Destroy en Control. Het is belangrijk dat je die gamemodes goed aanleert om op competitief niveau mee te draaien."

Tip 3: Leer van de besten

Koen: "Om goed te worden in het spel, moet je leren van degene die beter zijn dan jou. Er zijn heel wat streamers die een heel hoog niveau halen. Bestudeer hen en probeer er achter te komen waarom ze bepaalde beslissingen maken. Het aimen leer je al doende maar de tactieken kan je efficiënt en goed oppikken van topspelers."