Artifact: Dota Card Game

Gamedeveloper Valve Corporation heeft een enorm diepgaande trading card game gecreëerd. Dit nieuwe kaartspel combineert een strategische, competitieve gameplay met de mechanics en tradities van Dota 2. Het resultaat is een indrukwekkend en visueel aantrekkelijk kaartspel! Lees er hier alles over.

Als we denken aan een trading card game, is dat ongetwijfeld Hearthstone. Je kan Artifact dan ook een beetje vergelijken met de eerder genoemde TCG: vecht met je eigen kaarten/decks tegen je tegenstanders.

Zoals eerder genoemd, speelt Artifact zich af in de leefwereld van Dota 2. Alle bekende characters komen dan ook aan bod. Ook de vaste MOBA-elementen zoals heroes, lanes en minion waves zijn belangrijke onderdelen van dit nieuwe fascinerende kaartspel.

Artifact is sinds vandaag te koop voor slechts €17.95 op steam. Voor dit bedrag krijg je twee starter decks met elk 40 kaarten, 10 card packs (een pack bevat steeds 12 kaarten) en 5 event tickets. Om meer kaarten te krijgen zal je extra card packs moeten kopen. De prijs van een card pack is ongeveer 2 euro.

Gameplay

Artifact heeft een unieke gameplay tegenover andere card games, dat zal snel blijken.

Net zoals in League of Legends of Dota zijn er ook bij Artifact drie lanes of speelvelden. Elke lane bevat een toren met 40 levenspunten die je moet vernietigen. Nadat je een toren kapot maakt, komt er een ‘ancient’ met 80 hp voor in de plaats. Zodra je twee torens of een ancient vernietigt, win je de game.

De drie lanes in Artifact

Je kunt tot vijf heroes in een deck plaatsen. De eerste drie heroes worden bij aanvang van een nieuwe game verdeeld over elk van deze lanes. Ze worden vergezeld door spawns van ‘creeps’ - ook wel gekend als minions. Aan het einde van elke ronde spawnen er extra creeps in willekeurig gekozen lanes.

Hoe moet ik in hemelsnaam drie lanes tegelijk bespelen? Eerst bespeel je jouw tegenstander in de top lane - links, vervolgens ga je verder naar de mid lane gevolgd door de bottom lane. Hierna volgt de ‘shopping phase’. Hier kun je item cards kopen om je heroes te versterken. Na deze fase begin je terug in de top lane. Deze cyclus herhaalt zichzelf tot er een winnaar is.

Net zoals bij Hearthstone heb je een mana pool die aangeeft welke kaarten je kan spelen in elke fase van het spel. Elke lane heeft haar eigen mana pool en begint steeds bij drie.

Uniek aan deze game is dat de fights grotendeels geautomatiseerd zijn. Bij Hearthstone kan je aanduiden op wie je specifiek wilt aanvallen, bij Artifact is dat niet het geval. Je kaarten zullen die van de tegenstander recht voor hen of die links/rechts voor hen aanvallen. Ook belangrijk om te weten is dat je in Artifact een minimum van 40 kaarten in je deck moet hebben. Een maximum is er niet.

IGN wist een korte, maar duidelijke video te maken over de gameplay van Artifact:

Heroes

Momenteel zijn er 48 heroes in het spel, het zijn de sterkste kaarten in je deck! In Artifact heeft elke hero een bepaalde kleur: zwart, blauw, groen of rood. De kleur bepaalt welke spells je met die bepaalde hero kunt spelen.

Een hero kaart heeft drie lege slots bovenaan de kaart. Deze zijn bedoeld voor de items die je tijdens de shopping phase kunt kopen (weapon, armor en accessory). Een hero kan één item in elk van deze slots hebben, elk met unieke voordelen. De meeste heroes hebben van hen zelf reeds unieke vaardigheden. En zoals je op onderstaande afbeelding kunt zien, bevinden de statistieken zich op de onderste rij van de kaart. De getoonde statistieken komen overeen met attack - armor - health.

Voorbeeld van een hero kaart

Marktplaats

Tot slot heeft Artifact ook een eigen marktplaats waar je kaarten kunt kopen en verkopen. Zo kan je elke kaart die je in je deck wilt, individueel kopen van andere spelers op de markt. Of je koopt card packs en hoopt op het beste.


Bekijk zeker de video van IGN voor een gedetailleerde uitleg van de gameplay en begin met spelen! Je zult zien dat er nog een heleboel onbesproken details zijn die je enkel leert door het spel zelf te spelen. Het zou wel eens een volgende grote game in de esports scene kunnen worden.